Ono bez čega nijedna kuća ne bi trebalo da bude jesu – alati. U slučaju manjih kvarova koje biste umeli i sami da popravite ili dekorisanja doma, poput postavljanja slika i fotografija za zidove, sigurno znate da Vam u tome mogu pomoći jedino različiti alati. Čak i kada zovete nekog od rođaka ili prijatelja da Vam pritekne u pomoć, ni oni neće uspeti da se snađu ukoliko im pri ruci ne budu alati, te je važno da nekoliko neophodnih elemenata čuvate kao deo pokućstva. Kako da pravi, kvalitetni alati budu izabrani, koji su to osnovni alati koje morate posedovati, otkrivamo Vam u daljem tekstu.

Kako izabrati kvalitet?

Za početak, neprovereni i nemarkirani alati trebalo bi da budu ono što ćete svakako izbegavati. Pri odabiru se ne morate toliko voditi cenom, koliko time da birani elementi ili set alata bude brendiran od poznatog, proverenog proizvođača. Jednom kupljeni, ovakvi alati će Vam pouzdano dugo trajati, jer u njih i nema potrebe ulagati više od jednog puta. Sasvim je sigurno da se mnogo više isplati jednom nabaviti pouzdanu marku, nego stalno dokupljivati i menjati osnovne elemente.

Koji su to osnovni alati koje morate posedovati?

alati

Oni elementi koji se obično prodaju kao osnovni alati u okviru seta ili koje možete kupiti i rasparno, ukoliko neki od njih već posedujete, jesu: baterijska lampa, odvijači, klešta, glimarica, dva ili više čekića različitih veličina, testera za metal, špahtla, skalpel, metar i ključevi za šrafove. Svi ovi alati mogu Vam biti od velike pomoći prilikom popravke manjih kvarova koji umnogome remete svakodnevni život, poput kvara na lampi ili lusteru, kada ćete jednostavno iskoristiti glimaricu da proverite da li se nije dogodio prekid struje i nastaviti sa daljom sanacijom kvara. Pored glimarice, alati kao što su baterijska lampa, odvijači i ključevi za šrafove biće Vam jedini pomoćnici kada nestane struje, iskoči osigurač ili se neki od uređaja pokvari. Alati poput metra i skalpela dobro će doći svaki put kada bude trebalo izmeriti određenu površinu i ideći je, bilo da je u pitanju tepih ili tapeta. Takođe, ne morate biti profesionalac kako biste koristili čekić da ukucate ekser ili testeru kada je potrebno iseći metal ili drvo. Ni alati poput špahtle kojom ćete zatvoriti rupu u zidu ili klešta ne zahtevaju nikakvu stručnost, te bi trebalo da se nađu u svakoj kući.

Kako organizovati alate?

Alati bi trebalo da budu smešteni na jednom mestu, kako biste u svakom trenutku znali gde se nalaze i bili Vam na dohvat ruke. Ukoliko se ovi osnovni alati kupuju odvojeno, možete ih sortirati u jednu kutiju ili fioku, ali ukoliko ih kupujete u setu dobićete i specijalni kofer u koji ih možete pregledno spakovati. Kako su ovi osnovni alati namenjeni za sitne popravke i sanacije manjih kvarova, oni su dovoljni za svaki dom. Jedino o čemu bi trebalo da vodite računa jeste da su svi elementi ispravni, kako ne bi došlo do povreda onog ko ih koristi. Alati poput čekića i šrafcigera trebalo bi da budu dobro zavrnuti za svoje ručke, te uvek proverite njihovu čvrstinu pre korišćenja, kako ne bi došlo do fatalnih posledica.

foto: freeimages.com