Sekira se danas prilikom seče drva sve ređe koristi, i motorne testere polako ali sigurno preuzimaju ulogu da su ona glavne u obradi. Ova fantastična sprava olakašala je život ni način funckionisanja decenijama unazad. Brzo,  jednostavnije i sa manje napora se koristi motrona testera od sekire. U korišćenju moterene testere treba voditi računa oko njenog mehanizma pokretanja jer se ono donekle razlikuje u zavisnosti od toga ko je proizvođač.

O motornoj testeri treba brinuti adekvatno i podmazivati njen lanac, kako bi Vas ona dugo služila. Kupovina motorne testere je odlična investicija u budućnost i Vaše vreme koje nećete trošiti tek tako. Cene novih kreću se od par desetina hiljada dinara do par stotina hiljada dinara. U zavisnosti od toga koji proizvođač je u pitanju, koja je veličina motorne testere, formira se njena konačna cena.

Bitno je da vodite računa oko adekvatnog odlaganja Vaše motorne testere. Ona mora da bude na sigurnom mestu kako bi Vas dugo služila. Isto tako ona može naneti povrede ne samo kada je upotrebljavate već i dok miruje, zato ona mora biti adekvatno smeštena.

Nošenje zaštitne opreme prilikom korišćenja motorne testere je jako bitno i svi proizvođači motornih testera u svom asortimanu nude i sigurnosnu opremu. Sigurnosne čizme, rukavice, zaštitni šlem, naočare, odelo I štitnici za uši su deo opreme. Uz ovu opremu Vaše rukovanje motornom testerom je mnogo bezbednije i sigurnije.

Kako je to danas biti stolar?

Svaki zanat koje god da je vreme u pitanju je uvek potreban, stolarstvo spada u jedan od starih i dalje preopoznatih i cenjenih zanata. Od drveta koji je prirodan materijal se može napraviti sve, a uz primenu savremenih alata poput testera ili sturga, sve što se zamisli postaje realnost. Asocijacija na stolarstvo je nameštaj, međutim primat se sve više i daje pravljenju suvenira i dodatnih detalja za ukrašavanje životnog prostora.

U turističkim mestima suveniri koji se prodaju su uglavnom od drveta, stolari su tu ostali dosetljivi i prave zanimljive predmete. Tako ukoliko je u pitanju neki planinski kraj ili kraj koji je poznat po rakiji, siru ili dobrom pekmezu, zanatlije se okreću u tom pravcu i prave takve suvenire kao što su na primer drvena burad od malih do većih dimenzija, drvene činije za sir, oprema za kuhinju i mnogo što šta.

Drvo i moda

Sve češći  modni trend u svetu i kod nas su naočare od drveta koje su ekološke. Drvene naočare mogu biti raznoraznih oblika i veličina, a od toga kako će one na kraju izgledati najviše zavisi od akutelnog modnog trenda.

Proizvodni proces je dug, kreće se prvo primenom moderne tehnologije u dizajniranju do ručne finalne obrade na kraju. Najveći deo rada pada na ručni deo izrade zbog čega je i veća čar ovakvih naočara. Ne koristi se lepak u proizvodnji, i kako su pravljene od prirodnih materijala ne izazivaju alergiju.

Drvo je odličan primer spajanja stvari koji na prvi pogled deluju ne spojivo, i davanju nekog svog ličnog pečata na ono što se od njega napravi. Mogućnosti su široke, ali isto tako moraju biti i prepoznate.