Kada se govori o erektilnoj disfunkciji, većina ispitanika, pacijenata, uopšte osoba, misli da do ovog problema u najvećem broju slučajeva dolazi kod osoba koje se nalaze u srednjim godinama ili u svom starijem životnom dobu. Međutim, iako je impotencija zaista nekada važila za problem starijih muškaraca, brojne statistike danas govore porožavajuće u korist tome kako erektilnu disfunkciju sve više imaju muškarci mlađi od 40 godina, te se sve više i više, čak i osobe u svojim 20-im i 30-im godinama bore kako bi povratili svoju normalnu potenciju.


Erektilna disfunkcija je problem koji nastaje iz mnogo razloga. Svakako, jedna od osnovnih stvari kod problema sa potencijom jeste da se urade sva moguća ispitivanja, koja se tiču medicinske struke, ali pored toga, osim možda narušenog fizičkog zdravlja, postoje i drugi uzročnici ovog, velikog problema. Jedna od savremenih bolesti, odnosno, bolesti savremenog čoveka svakako su anksioznost i stres koji je stvara, a to nesumnjivo dovodi do erektilne disfunkcije kod najvećeg broja pacijenata.

Uz ovo, nesmetano se kao jedni od glavnih uzročnika mogu nabrojati ishrana, stil života, koji uključuje redovnu konzumaciju alkohola, masne i prezačinjene hrane, konzumaciju opijata, što dovodi do jednog ogromnog problema sa potencijom. Međutim, kao i za brojne bolesti i stanja organizma, tako i za potenciju postoje različiti načini da se povrati u svoju normalu, od medicinskih rešenja, pa sve do onih prirodnih, od kojih se neka javljaju mnogo pre civilizacije kakvom je danas poznajemo, budući da je „muška snaga“, odnosno zdrava potencija, mnogim narodima u istoriji bila imperativ, te se čak slavila i o njoj se mnogo više brinulo nego danas.

Tablete za potenciju

Pre nego započnemo priču o prirodnim načinima na koje se može rešiti problem erektilne disfunkcije, trebalo bi pomenuti rešenje koje je danas najzastupljenije, a to su tablete za potenciju. Kada se o njima govori, ima ih zaista mnogo vrsta, od onih koje su na biljnoj bazi, preko lekova koji predstavljaju neka hemijska jedinjenja. Tablete za potenciju se takođe dele u nekoliko vrsta, budući da imaju one koje prevashodno nastoje da reše problem zauvek ili na neki duži period, onih koje deluju samo kada je muškarac u prirodnoj atmosferi i situaciji da stupa u seksualne odnose, a postoje i tablete za potenciju koje deluju trenutno, baš onda kada je osobi to i potrebno, odnosno, kada nastane krizna situacija. Međutim, kakve god bile, tablete za potenciju, baš kao nijedan drugi lek, ne bi trebalo da uzimate na svoju ruku, bez saveta sa stručnim licima, te uvek proveravajte da li je lek priznat, da li ima sve potrebne papire za promet, vodite računa i o tome gde ga kupujete, jer je „crno tržište“ daleko otišlo sa ponudom, ali ponudom koja nije niti proverena, niti sigurna za upotrebu, jer nisu poznate nus pojave, efekti, niti uticaj na celokupno zdravlje osobe koja tablete konuzimira.

Joga i fizička aktivnost

Kako smo već negde na početku pomenuli, jedan od danas glavnih uzorčnika erektilne disfunkcije jeste stres koji stvara anksioznost, koja čak neretko prelazi u depresiju. Sve to, što je i očekivano, čini da muškarac ne može da doživi erekciju ili odmah nakon postizanja erekcije dolazi preuranjena ejakulacija. Sve to ukazuje da je glavni problem psihičke prirode, te ga treba otkloniti. Jedan od najboljih, prirodnih načina za uklanjanje suvišnog stresa jeste fizička aktivnost, koja pomaže osobi da se „isprazni“, te da svoj organizam čini jačim i zdravijim, a to će sigurno uticati na polak uticaj da se erektivna disfunkcija smanjuje i potpuno nestaje. Pored aktivnosti, jedan od dobrih saveta je i joga, koja pročišćuje um, smiruje misli i sasvim odagnava stres iz čoveka, što za rezultat ima povratak potencije koja je usled anksioznost bila u nedostatku.

yoga class

Group of diverse people are joining a yoga class

Sok od nara

Iako ne postoji medicinska potvrđenost, kao ni kod brojnih namirnica koje znamo da odlično pomažu kod brojnih bolesti i loših stanja organizma, sok od nara je postao odavno legendaran, jer je stvoren mit kako pomaže u lečenju erektivne disfunkcije. Svi znamo da bobičasto voće obiluje antioksidantima, te na taj način svakim unošenjem u određenoj dozi dovodi do detoksikacije organizma, što je svakoj osobi jako potrebno. Međutim, kako se tvrdi, sok od nara zadržava u organizmu azot – monoksid, koji je odgovoran za što bolju erekciju, odnosno zdravu i normalnu potenciju kod muškarca. Pored toga, odličan je antioksidant, pa iako nije zvanično potvrđeno, nikome nije ništa teško, niti loše, da češće koristi sok od nara, nego neki drugi, koji ima gomilu šećera u sebi i nije prirodno ceđen, a nar je svakako veoma ukusan.

Zdrava smesa sa medom

Za med oduvek znamo da je jako dobar, zdrav da se koristi svakodnevno. Međutim, osim toga, med je na našem podneblju poznat još i po tome da se često koristi u smesama koje služe za postizanje bolje potencije kod muškarca. Recepata i načina pravljenja smesa zaista ima mnogo, a jedna od njih, učinkovita i laka za napraviti jeste i ova: u teglicu meda, malo manje od pola kilograma, izrendajte manji koren đumbira, dodajte jednu kašiku suvog ruzmarina, te tome dodajte još tri pune kašike mlevenih oraha. Smesi je potrebno nekoliko dana da odstoji na sobnoj temperaturi, te se nakon toga može jesti i to po kašika ujutru nakon buđenja i uveče pred spavanje.

Macina trava

Jedna biljka koja se kod nas svuda može pronaći jeste i macina trava. U narodu je poznata po svojim lekovitim svojstvima, a jedno od njih svakako jeste i pozitivno delovanje na popravljanje stanja sa potencijom. Međutim, macina trava se u ove svrhe ne koristi samo kod muškaraca, već i kod žena. Potrebno je da se jedna kašika macine trave prelije sa 2,5 decilitara hladne vode, te da se stavi da se kuva do vrenja. Nakon toga se čaj cedi i pije. Dok muškarci piju jednu šolju na dan, žene piju čak 3, ali je važno i to da se čaj macine trave u ovom slučaju pije svaki dan i to 40 dana u nizu kako bi se postigli željeni efekti.

Zeleni čaj

Jedan od čajeva koji je poznat po pozitivnim stranama jeste i zeleni čaj, koji se najčešće pije kako bi se izgubili neželjeni kilogrami, a pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem. Međutim, svuda se mogu pronaći informacije kako zeleni čaj pomaže kod postizanja bolje i dugotrajnije erekcije, te da utiče na uklanjanje problema sa potencijom. Uz sve to, kako se lako nabavlja i sprema za svega dva do tri minuta, ovo je jedan od lekova koji ne morate nikada preskakati u svojoj svakodnevnoj rutini.

herbal-tea-with-jasmine-flowers_75924-1582