Kod nekih ljudi proleće i leto u velikoj meri uzburkaju želju za pomeranjem, za posetama nekim stranim zemljama, gradovima, nekim udaljenim krajevima sveta. Ali ne samo ova dva godišnja doba, jer neki krajevi su ipak najlepši tokom jeseni, dok se za neke zemlje savetuje da se posećuju isključivo zimi, kako bi se njihov duh i čar osetili u najvećoj meri. Sve to znači jedno, potrebno je dobro istražiti svako mesto koje želite da vidite, ali to uraditi dosta unapred, kako biste znali kada da svoj odlazak planirate, te kako na vreme dobro da se organizujete. I to je svakako jedan od najbitnijih saveta koji bilo koji putnik može dobiti, a pored toga, tu su još mnogobrojni saveti koji svakom od nas mogu značiti mnogo. Od svega, bitno je biti praktičan, a evo koji su to praktični saveti koji se dobijaju od brojnih iskusnih, svetskih putnika.


Odaberite povoljan i brz prevoz

Jedna od najvažnijih stvari jeste ušteda, u čemu vam kombi prevoz može pomoći. Recimo ako vam treba prevoz Beograd Bec, kombi prevoz je idealno rešenje jer su avionske karte do drugih poznatih gradova u okruženju dosta skupe a vreme putovanja ne toliko duže ako se uključi i vreme ukrcavanja na avion. Osim malih cena, kombi prevoz do Beča ide svakog dana, te nikada ne morate brinuti da li ćete imati prevoz. Uz sve to, kombi prevoz Beograd Beč je uglavnom organizovan tako da vas uzima na adresi na kojoj se nalazite, te vodi tamo gde je vama potrebno, što je opcija koju treba uvek koristiti.

Mala praktična torba

Veoma je važno u svom koferu, velikoj torbi, imati jednu malu torbu u kojoj će biti dokumenta, novac, neke dragocenosti, jer ćete sve na taj način odvojiti od ostalioh stvari, a onda ćete tu manju torbu imati uz sebe uvek tokom šetnji i posećivanja različitih delova jedne zemlje. Osim toga, neka se ovaj savet prenese i na veliki prtljag. Dobro isplanirajte šta vam je sve potrebno, nemojte se pretrpavati stvarima koje ćete samo vratiti netaknute i neisprobane, a pored toga, uvek računajte i na to da ćete sigurno kupiti za sebe nešto novo, što možete već tamo i isprobai.

Pronađite mapu

Nikada nemojte krenuti na put bez jedne turističke mape. Pre samog polaska, zaokružite i obeležite mesta koja želite da vidite, posetite, te onda to i pratite na svojoj mapi. Uz sve to, uvek možete pratiti gde se nalazite, kuda bi trebalo da krenete, jer iako živimo u digitalnom dobu, telefoni i internet umeju nekada da zakažu, kada stara, dobra, papirna mapa bude od najveće pomoći.

Skinite aplikacije

Kad smo već kod priče o digitalnom dobu, pronađite aplikacije koje su u vezi sa mestom koje posećujete. Na taj način ćete imati pregled svih najboljih kulturnih i istorijskih znamenitosti, gde to možete otići u neki provod, gde su najbolji restorani i hrana, gde popiti najbolju kafu i tako u nedogled. Bez ovakvih aplikacije nemojte kretati.

Pratite lokalce

Turisti u svakom mestu lutaju, traže i istražuju, pa nekada dobro prođu u svemu tome, a nekada i ne baš toliko. Zato, kada ugledate nekoga ko je tu domaći, zaputite se za njim, tako ćete otkriti sigurno dobra mesta gde se poslužuje hrana iz domaće kuhinje, gde se mogu pronaći neki vama nepoznati specijaliteti, gde su neke radnje koje su uvek zanimljive, a sve to turisti retko nađu.