Work and travel program u Srbiji već godinama unazad omogućava našim studentima da nekoliko meseci provedu radeći i živeći unutar granica Sjedinjenih Američkih Država. Kada studenti jednom zakucaju na vrata agencija i prijave se za sam „work and travel“ program, u periodu koji sledi očekuje ih obavljanje razgovora sa potencijalnim poslodavcima, te odlazak u ambasadu, skupljanje potrebnih dokumenata i apliciranje za vizu za Ameriku. Tada će im svaka pomoć i savet dobro doći. Zato smo mi, pripremili nekoliko korisnih saveta svim zainteresovanima, kao i već prijavljenima na ovaj program prikupili nekoliko korisnih saveta.

  1. Naoružajte se informacijama

Dvadeset i prvi vek, definitivno je vek u kome su „informacije najznačajnija i najvrednija roba“. Zato i Vama savetujemo da se kada je u pitanju aplikacija i odlazak na work and travel program dobro naoružate informacijama. Pre svega, počnite o opštim informacijama koje se tiču funkcionisanja programa work and travel.

Saznajte koji su uslovi za prijavu i da li ih ispunjavate, kako sam proces prijave funkcioniše, koliko prijava košta, kako se pronalaze posao i smeštaj, šta Vam je sve potrebno za aplikaciju na program, ali i za dobijanje vize koja će Vam omogućiti da u Americi živite i radite.

Informacijama ćete morati da se naoružate i kada Vam agencije zakažu intervjue za poslove. Tada će Vam biti potrebne opšte informacije o kompaniji u kojoj imate zakazan intervju, kao i informacije o njenom poslovanju. Ukoliko Vas tokom razgovora upitaju da li znate čime se naša kompanija bavi, nema smisla da Vaš odgovor bude ne znam ili nisam siguran. Pokažite zanimanje za kompaniju čiji radnik ćete možda biti.

Ukoliko imate određeno predznanje i iskustvo o tome kako intervjui za poslove izgledaju i koja su to najčešće postavljanja pitanja tokom ovih intervjua, korak ste bliže da sebi obezbedite posao i odlazak na „work and travel“ program. Unapred spremite originalne odgovore na uobičajena pitanja kako tokom intervjua ne biste zamuckivali ili doveli sebe u situaciju da ne znate da odgovorite na njih. Isto važi kada je reč o razgovorima za dobijanje vize koji se obavljaju u američoj ambasadi. Zaposlene u ambasadi zanimaće mnogo toga počevši od Vaših studija, preko posla koji ćete u Americi obavljati i kompaniji za koju ćete raditi, pa sve do toga da li poznajete svoja prava kao osobe koja će da živi i radi u Americi.

  1. Produbite i obnovite svoje znanje engleskog jezika

Kada su u pitanju prijava i odlazak na program „work and travel“ produbljivanje i obnavljanje znanja engleskog jezika važno je iz više razloga. Pre svega, za razgovore sa potencijalnim poslodavcima koji se i obavljaju uglavnom na engleskom jeziku. Takođe, znanje ovog jezika može Vam koristiti i za vreme razgovora u ambasadi. I na kraju život i rad u određenoj državi u mnogome će biti lakši ukoliko dobro poznajete zvanični jezik te države.

  1. Pre odlaska pročitajte nešto o američkoj kulturi

Poznavanje jezika države u kojoj treba da radite i živite jeste veoma važno. Međutim, razumevanje kulture, tradicije i svakodnevnog načina života takođe je od velike koristi za život u drugoj kulturi. Stoga, pre nego spakujete kofere i krenete u ovu nezaboravnu avanturu zvanu „work and travel“, nije zgoreg da pročitate nešto o američkoj kulturi i načinu života.