Matcha čaj je zeleni japanski napitak, intenzivne zelene boje, prijatnog ukusa. U sebi sadrži razičite vitamine kao što su A, B,C i E, koji značajno doprinose imunitetu ispijanjem ovog čaja. Čaj se pravi od listova, koji se kasnije suše i mrve u fini prah. Kada se priprema, uvek treba biti svež kako pri pripremi tako i ispijanju. Kako bi se njegovi zdravi sastojci što više očuvali, Matcha čaj se nakon otvaranja čuva u frižideru ili zamrzivaču.

Pored toga što se koristi kao napitak, Matcha čaj se može koristiti i kao dodatak jelima, dezertima ili drugim napicima. Saznanjima o dobrobitima ovog čaja, Matcha čaj postaje sve popularniji kao napitak i kod nas. Iako mu je cena nešto veća od ostalih čajeva, Matcha čaj se sve više prodaje zbog raznih dobrobiti koje u sebi nosi. U ovom tekstu vam donosimo četiri važna razloga zbog kojih bi trebalo konzumirati ovaj čaj, a više o njegovom dejstvu možete pročitati na portalu Zdravisimo.

1. Jača imuni sistem

Odbrana našeg tela je jedina stvar koja štiti naše unutrašnje funkcije od stranih i spoljašnjih opasnosti. Zdravi unos hrane koji može ojačati imunološki sistem je ono što telo i imuni sistem može održati, tako da naša tela ostaju zaštićena od bolesti. Matcha čaj je sjajan primer takve hrane.Ovaj čaj ima antibiotske osobine koje mogu odbraniti napade od virusnih i bakterijskih supstanci. Uz to, zeleni čaj Matcha uključuje i tragove esencijalnih minerala kao što su kalijum, gvožđe, kalcijum i vitamini kao što su vitamin A i vitamin C koji su od vitalnog značaja za zdrav imunološki sistem.

2. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sposobnost Matcha čaja da smanji rizik od srčanih oboljenja potiče od njegovih osobina sagorevanja masti. Osim toga, ovaj čaj takođe smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja. Istraživanje efekta zelenog čaja Matcha na nivo holesterola pokazuje da je to da je Matcha čaj uzrok pozitivnih promena. Rezultati istraživanja pokazuju da može postojati korelacija između nivoa holesterola i redovnog unosa zelenog čaja Matcha. Ovo donosi još jedan očigledan zaključak da oni koji piju Matcha čaj imaju manje šanse da razviju bolesti srca i smanje nivo holesterola u krvi, u poređenju sa onima koji ga ne piju.

3. Zdrava i mlada koža

Prisustvo antioksidanata u čaju Matcha čini ono što je korisno i za kožu. Antioksidanti neutrališu efekte slobodnih radikala, koji mogu dovesti do neefikasnog delovanja njvećeg organa tela – kože. Ovi radikali takođe doprinose starenju kože koja postaje labava i grudvasta. Antioksidanti iz Matcha čaja će pomoći da se odloži proces starenja kožnih ćelija koje su veoma osetljive na njega. Dodatna prednost je u tome što se pijenjem ovog čaja, vrši hidratacija i postiže vlažnost koja omogućava koži da bude mekana i suptilna.

4. Neverovatan ukus

Matcha čaj, za razliku od nekih čajeva koji se preporučuju u cilju poboljšanja zdravlja, zasigurno ima mnogo bolji ukus koji ne zahteva vreme da se naviknena ukus. Za razliku od drugih čajeva ili čak i kafe, Matcha čaj nije gorak. Takođe ne zahteva dodavanje aditiva kao što su šećer ili mleko kako bi poboljšali njegov ukus ili olakšali gutanje. L-Teanin koji se nalazi u ovom čaju, doprinosi jedinstvenom ukusu dajući sjajni ukus koji čaj čini sve poželjnijim. Vrhunska činjenica je što se može služiti na različite načine, topao ili hladan, u skladu sa vašim željama.