Praznici od najranijih dana u nama bude neko posebno raspoloženje. To je vreme koje asocira na toplu porodičnu atmosferu, obilje hrane i boravak u domu. Vole ih odrasli, podjednako kao i deca, jer su poslovne obaveze ostavljene po strani, a sve je podređeno odmaranju i uživanju.

Naravno, i nije neka tajna da familije u ovom periodu provode najviše vremena ispred TV-a gledajući omiljeni program. Za vreme novogodišnjih praznika, iz godine u godinu, prikazuju se filmovi sa adekvatnom božićnom tematikom, među kojima su se izdvojili klasici za sva vremena. Odlučili smo da se ovog puta osvrnemo na najvažnije od njih, te ukoliko postoji film koji niste odgledali, obavezno sačuvajte  ovu listu – trebaće vam.

Sam u kući (Home Alone)

Naravno, na samom vrhu liste je neprevaziđeni klasik sa prazničnom tematikom. Ovaj film gledate iznova svake godine i morate priznati da je podjednako interesantan kao i kad ste ga gledali prvi put. Za film Sam u kući nas vezuju najlepše emocije, jer je u našem životu još iz perioda detinjstva kada je Nova godina bila nešto neponovljivo i dragoceno. Radnja filma fokusirana je na dečaka koji je ostao sam u porodičnom domu, nakon što su njegovi zaboravni roditelji otputovali u Pariz. Nezaštićeno dete postaje meta provalnika, ali se odlučuje da im se suprostavi i zaštiti svoju kuću od njihovog napada. Naravno, nakon svih dogodovština sledi sentimentalan završetak filma koji će raznežiti svakog gledaoca.

U stvari ljubav (Love Actually)

Još jedan film u kom dominira atmosfera novogodišnjih praznika, a koji vole svi romantici i nežne duše. Često ga opisuju kao ultimativnu romantičnu komediju, jer je radnja bogata dešavanjima koja se potpuno razlikuju od onih u klasičnim otrcanim ljubavnim filmovima. U ovom kinematskom ostvarenju postoji nekoliko glavnih likova, a sve se vrti oko njihovog puta do veze i ljubavi. Kao jednu od najdirljivih scena, obožavaoci ovog filma izdvajaju onu u kojoj jedan od vodećih likova odlučuje da zaprosi svoju izabranicu. Kako je ne pronalazi kod kuće, on posećuje restoran u kom ona radi i čin prosidbe izvodi u prostoriji punoj ljudi.

Nevaljali Deda Mraz (Bad Santa)

Ukoliko da sada niste, ovu mračnu komediju obavezno morate pogledati. Glavna zvezda je Bili Bob Torton, koji je na početku filma u sukobu sa veselim božićnim duhom, ali naravno, do kraja filma dolazi do obrta i njegovog pokajanja. Radnja filma takođe se odvija u periodu pred doček Nove godine, međutim nije ispunjena prazničnom atmosferom, već cinizmom, alkoholom i psovkama. Bili, koji tumači lik pokvarenog Deda Mraza, je prevarant koji se udružuje sa svojim prijateljem malog rasta u ideji da opljačkaju radnje u šoping centru. Glavna mana ovog plana je činjenica da je Bili ogorčeni pijanac kome nije stalo do dece i posla Deada Mraza, te on postaje sumnjiv članovima obezbeđenja tržnog centra i oni se odlučuju da provere njegovu prošlost. Dodatni šarm filmu daje veza između Deda Mraza i jednog od dečaka iz grupe dece koja ga posećuju. Iako ga čudnjikavi dečak u početku iritira, Bili tokom filma počinje prema njemu da oseća sažaljenje, a do kraja se među njima razvija nešto najsličnije prijateljstvu.