Kada predugo izbegavamo zubara, kada ne vodimo računa dovoljno o svom oralnom zdravlju, kada nepravilno održavamo naše zube i kada naravno jedemo previše štetne hrane, izbesno je da će u nekom trenutku doći do problema sa zubima.

O alkholu i cigaretama da ne govorimo, jer u kombinaciji sa svim ostalim, prethodno spomenutim, ovi faktori i te kako dovode do bržeg propadanja vaših prirodnih i zdravih zuba. Kada su vaši zubi previše oštećeni ili kada ste ih morali izvaditi, onda sigurno morate da se obratite svom stomatologu. Postoji više razloga za to. Jedan je naravno jer kvar na jednom zubu, može vrlo lako i da se proširi na ostale zube, zatim vrlo često ukoliko kvar ne sanirate na vreme onda morate da vadite zub, a onda dolazimo do situacije da ukoliko je taj zub bio negde na sredini vilice, dolazi do pomeranja zuba u jednu stranu i zato se mnogima i menja osmeh na kraju krajeva. Imamo nekoliko predloga za vas ukoliko imate sličnih problema. Opcija ima više, ali ova rešenja su se, prema rečima naših sagovornika iz jedne stomatološke ordinacije u Beogradu, izdvojila kao praktična i proverena.

Ako je oštećen – zubna krunica

Već smo spomenuli neke od faktora koji i te kako mogu da utiču na vaše zube, odnosno na propadanje vaših zuba i upravo zbog tih faktora potrebno je preduzeti nešto. Kada već nastane problem, treba ga prepoznati, a onda odmah i reagovati. Dakle, treba da odete kod svog stomatologa, koji će vas pregledati i koji će vas posavetovati. Vrlo je individualno koji će biti pristup saniranju problema, zavisi od konkretnog slučaja i stanja samog zuba, tako da je moguće da oštećeni zubi ne moraju da se vade, već da mogu da se saniraju. U tom slučaju rešenje su krunice za zube. Dakle, ovde je pored te zdravstvene funkcije, jako važan i taj estetski momenat. Jer kada imate pola zuba, onda je isto kao i da ga nemate. Naravno da će se događati i situacije kada će vam smetati taj zub i zato bi bilo bolje da što pre uradite zubnu krunicu. Zbog krunica vaši zubi će izgledati mnogo bolje, ali ćete i vi bolje funkcionisati i, na kraju krajeva, imati više samopouzdanja. Naravno, samo je jako važno izabrati dobru stomatološku ordinaciju i zubara koji to može kvalitetno da uradi.

Ako zubu nema pomoći – implant

Ako zub ne može da se popravi, onda će stomatolog predložiti vađenje. Naravno tada nam svima bude žao, jer znamo da smo mogli da sačuvamo naš zub da smo se samo malo ranije javili. Ipak u tom trenutku je kasno i morate da razmišljate o drugim stvarima, tačnije o tome šta ćete dalje raditi. Naravno jedna od najboljih opcija jeste zubni implant, a to će vam naravno stomatolog na najbolji mogući način objasniti, jer to samo može da zavisi od vašeg slučaja. Ovde je jako važno da znate da nije smak sveta ukoliko morate da izvadite neki zub, jer kada vam zubar ugradi implant i sredi vam zub, to će izgledati potpuno prirodno.

Ako nedostaje zub – zubni most ili impant

Kada već nemate zub, tačnije već ste bili prinuđeni ranije da ga izvadite, ali niste odmah rešili problem njegovog nedostatka, obratite se stomatologu i on će vam sigurno predložiti nekoliko mogućih rešenja. Pre svega, najčešće se kao rešenje predlaže zubni most kao opcija. To znači je potrebno uraditi i intervenciju sa dva zuba sa strane, jer ti zubi nose most, na kojem će se nalaziti veštački zub koji će zameniti vaš prirodni zub. Sa druge strane i u ovom slučaju možete staviti implant, a pošto postoji i mnogo drugih vrsta, koji ne zahtevaju oštećenje drugih zuba, onda bi trebalo da se naravno pre svega konsultujete sa vašim zubarom i dobro razmislite o prednostima i mana svake od predloženih intervencija, ali i o ceni i svojim mogućnostima.