Oralna higijena je veoma važna. Neko ovom pitanju pristupa veoma ozbiljno, da se ponekad može desiti i preterivanje usled prevelike opterećenosti izgledom zuba, pa samim tim može doći i do oštećenja.

Nije dobra ni opcija kada u potpunosti zapostavite vaše zube, pa pored toga što ne održavate pravilno oralnu higijenu, vi i ne posećujete stomatološku ordinaciju radi redovnih pregleda. Situacija se na taj način vremenom pogoršava i možete sebi da prouzrokujete probleme kakvih niste ni svesni. Ipak, treba znati da određene osobe moraju da vode malo više računa o oralnoj higijeni i da joj posvete posebnu pažnju i to iz sledećih razloga:

Zubi skloni čestim kvarovima

Ukoliko ste i u prošlosti imali problema sa zubima, odnosno sa kvarovima, raznim infekcijama i slično, onda definitivno morate da brinete o vašoj oralnoj higijeni. Zapostavljanje oralne higijene može da izazove određene kvarova. Vaši zubi se kvare zbog hrane koju unosite u vaš organizam, ali u nekim slučajevima i zbog rasporeda vaših zuba. Naime, ukoliko postoje tzv. „džepovi“ između zuba u vašoj vilici, tu se mogu stvoriti naslage hrane i tako prouzrokovati kvarove i dalje infekcije u vašim ustima i na vašim zubima. Pre svega je važno da vi vaše zube redovno čistite, perete nakon svakog obroka i nakon svakog obroka koristite konac za zube, kao i čačkalice, koje u situacijama kada se hrana zadržava između zuba, mogu i te kako da pomognu. Trebalo bi i da obratite pažnju na tečnost za ispiranje usta, koja je sastavni deo oralne higijene. U nekim slučajevima treba koristiti i malo jača sredstva za ispiranje, ali ukoliko ste osetljivi onda bi tečnost trebalo da prilagodite sopstvenim potrebama.

zubni impant

Ukoliko ste ugradili zubne implante

Zubni implantati zahtevaju jedan poseban tretman nakon ugradnje. Treba da znate da je ugradnja zubnih implantata jedan proces i vi morate da se pridržavate saveta lekara od samog početka procesa do samog kraja. Naime, kada vam vaš stomatolog ugradi zubne implante, on će vam reći kako treba da se ponašate. Naravno da ne znači da zubni implanti menjaju vaš život iz korena, odnosno vaš način funkcionisanja i življenja, već znači da je potrebno da smo korigujete neke navike. Pre svega, zubni implanti zahtevaju visoku higijenu, odnosno detaljnu oralnu higijenu. To će vam reći svaki stomatolog koji je već mnogo zubnim implanata ugradio. Dakle, zubni implanti će trajati i neće izazivati probleme, ukoliko vodite računa o njima. Ukoliko zapostavite i zaboravite na neki način da ste ugradili zubne implante, onda to znači i buduće komplikacije i možda čak i određene vrste intervecija, kakve sigurno ne želite.

Upala desni

Kada se javi upala desni, to treba da bude alarm da nešto morate da menjate. Prvi korak nakon što se javi upala desni znači da morate da posetite zubara, koji će vam to i ustanoviti. Ono što će vam reći i vaš stomatolog, ali ono što i sami pretpostavljate jeste unapređenje oralne higijene. U ovom slučaju morate da budete veoma pažljivi i da pokušate da na pravilan način i pravilnom oralnom higijenom uklonite sve postojaće bakterije i da onemogućite stvaranje novih bakterija.