Ako ste u dilemi oko izbora veštačke ili priredne jelke za Novu godinu, evo 14 činjenica koje će vas dodatno informisati.

 1. Prvi pisani tekst o božićnom drvcetu se pojavio u Nemačkoj 1531. godine.
 2. Osim zimzelenih stabala, i stabla trešnje i gloga su u prošlosti korišćeni kao novogodišnje jelke.
 3. Martin Luter, sveštenik iz 16. veka zaslužan je što su svećice uopšte došle u vezu sa novogodišnjom jelkom. Njemu je drvce sa svećicama izgledalo „kao da ima zvezde u krošnji„.
 4.  Edisonov pomoćnik Edvard Džonson prvi je došao na ideju da jelku ukrasi električnim sijalicama 1882. Takve moderne „svećice“ na jelki su u masovnoj proizvodnji od 1890. godine
 5. Velike robne kuće i radnje su 1900. počele da postavljaju ispred ulaza velike, osvetljene novogodišnje jelke.
 6.  Tradicija kićenja jelke u Rokfeler Centru počela je 1933. Od 2004. godine na vrh stabla se stavlja Svarovski kristal u obliku zvezde vredan 500 funti. A od 2007. godine, stablo je osvetljeno sa 30.000 LED sijalica koje se napajaju sa solarnih panela.
 7.  Od 1971. svake godine provincija Nova Škotska poklanja gradu Bostonu božićno drvce u znak zahvalnosti za pomoć u spasavanju posle velike nesreće koja se dogodila 1917. Tada je u sudaru dva teretna broda sa municijom došlo do ogromne eksplozije u luci u Halifaksu. Hiljade ljudi je tada ranjeno i poginulo, a pola grada uništeno.
 8. Srednjovekovni igrani komad ‘Tree of Paradise’ (Stablo iz raja) govori o Adamu i Evi, njihovom postanku, grehu i proterivanju iz raja. Jedna od retkih rekvizita u predstavi je bilo veliko zimzeleno stablo ukrašeno crvenim jabukama.
 9.  Od 1947. godine, novogodišnja jelka na londonskom Trafalgar Skveru poklon je grada Osla u Norveškoj. Ovo je izraz dobre volje i zahvalnosti za pomoć Britanije Norveškoj tokom Drugog svetskog rata.
 10. Miris novogodišnje jelke je nezamenljiv i opojan. Istraživanja su potvrdila da je ovaj miris omiljen mnogim ljudima, odmah iza mirisa mora, a ispred omiljenog parfema. Ovo je najveži adut živih jelki sa busenom.
 11. Namenski pravljene ukrase za novogodišnje jelke prvi put prodaje robna kuća „Woolworths“ 1880.
 12. Kažu da prosečna, prirodna novogodišnja jelka sadrži oko 30.000 bubica i insekata.
 13. Prvo božićno drvce u zamak Vindzor donela je Šarlota, supruga Džordža III 1800. godine, ali je tek ono iz 1840. koje je princ Albert, supruge kraljice Viktorije okitio – postalo poznato širom kraljevstva. Albert je rodom iz Bavarije pa je običaj kićenja jelke za Božić doneo iz Nemačke. Od tada bogata srednja klasa sledi modu pa za Božić i Novu godinu u svojim salonima i dnevnim boravcima unose pravu jelku.
 14. U engleskom jeziku se prvi put spominje izraz „božićno drvce“ 1835. godine.