Kada igrači izađu na teren da igraju fudbal, bilo rekreativno ili profesionalno, gotovo uvek komentarišu kvalitet fudbalske lopte. Tom prilikom joj pridaju neke pozitivne ili negativne epitete, vezano za njenu veličinu, tvrdoću, pritisak, težinu, a neretko i za oblik. Opravdanje za dobar ili loš šut, dribling, gol ili pas najčešće nalaze u lopti a ne u nekim drugim elementima fudbalske igre. Sve ovo navodi na to da je fudbalska lopta najbitniji deo igre, pa u skladu s tim treba obratiti posebnu pažnju prilikom njene kupovine. Pre nego što vas zaslepe čuveni proizvođači fudbalskih lopti, kao što su NIKE, Adidas, Hummel, Joma, Puma, Lotto, Mikasa, Umbro ili Wilson, potrebno je da sebi date odgovor na dva pitanja:

  • Za kakvu podlogu i
  • za koji nivo takmičenja vam je lopta potrebna

Izbor lopte u zavisnosti od podloge

Ako igrate na travi, njena mekoća čini da se lopta manje troši pa je potrebno skrenuti pažnju prodavcu i tražiti loptu namenjenu za igru na travi. Danas su sve popularnije veštačke podloge, napravljene od sintetičkih vlakana koja simuliraju travu, a tu su i gumene čestice razbacane po površini. Logično je da je veće trenje nego kod trave, ali kako je ipak reč o mekanoj podlozi treba se opredeliti za fudbalsku loptu namenjenu za travu ili spoljašnje terene. U salama se obično igra na parketu, a imajući u vidu da je teren „klizav“ i ravan, lopta se brže kreće pa vam je potrebna mekša lopta u odnosu na standardne. U salama sa podlogom specijalno napravljenom za igranje malog fudbala (futsala) birajte teže i manje lopte veličine 4. Uostalom, potrebno je samo prodavcu tražiti futsal loptu.

fudbal

Fudbalske lopte za rekreativce

 Dalje, loptu treba birati i u zavisnosti od tipa takmičenja, odnosno, da li je reč o rekreativnom ili takmičarskom nivou, da li vam je potrebna lopta za futsal ili za najmlađe uzraste. Za profesionalna takmičenja, odnosno takmičenja pod okriljem FIFA-e, UEFA-e, konfederacije ili nacionalnog saveza, koriste se fudbalske lopte od najkvalitetnijeg materijala (sintetička koža i poliuretan) i pri tom moraju ispunjavati zahteve u vezi sa težinom, oblikom i obimom. Međutim, ove lopte nabavljaju fudbalski klubovi ili nacionalni savezi pa se igrači mnogo i ne pitaju.

Za futsal je potrebna lopta veličine 4 (za razliku od standardne FIFA lopte veličine 5) i one su mekše i teže zbog čega manje odskaču od lopti za fudbal. Unutrašnji sloj je napravljen od lateksa ili butila koji je spolja obmotan slojevima pene zbog čega manje odskače, pa zbog toga ovu fudbalsku loptu nazivaju „teg“.

Najčešće se nedoumica javlja kod kupaca koji rekreativno upražnjavaju fudbal. Za te potrebe su potrebne fudbalske lopte napravljene od dugotrajnijih materijala, često sa spoljašnjim slojem od PVC-a kako bi bile otpornije na habanje. Ove lopte su nižeg kvaliteta od takmičarskih ali su i poprilično jeftinije. Ako se igra na parketu onda se preporučuju fudbalske lopte sa čupavim spoljašnjim materijalom koji nalikuje na onaj na teniskim lopticama, jer bolje prianjaju na teren. Za futsal je potrebna lopta veličine 4 (za razliku od standardne FIFA lopte veličine 5) i one su mekše i teže zbog čega manje odskaču od lopti za fudbal. Unutrašnji sloj je napravljen od lateksa ili butila koji je spolja obmotan slojevima pene zbog čega manje odskače, pa zbog toga ovu fudbalsku loptu nazivaju „teg“. I na kraju, lopte za najmlađe uzraste su obično nižeg kvaliteta i izdržljivosti.

Ako na neke stvari ne može da se utiče prilikom igranja fudbala, kao što su temperatura, vlažnost vazduha, raspoloženje, sreća ili znanje, onda na izbor fudbalske lopte svakako može. Stoga kupimo fudbalsku loptu adekvatnu za određenu podlogu i nivo takmičenja i nek igra počne.