Ima li neko da ne poseduje bar jedan par papuča, popularno prozvanih japanke? Teško. Japanke – papuče koje su došle glave svim drugim papučama. Nosimo ih po kući, na plaži i zapravo svugde gde nam padne napamet. Modna industrija ih prilagođava najrazličitijim društvenim prilikama, ali najpopularnije ostaju i dalje one u originalnoj varijanti – laka, gumena, svima dostupna najjeftinija obuća, u svaku zamislivu boju ofarbana.

Odakle potiču japanke?

Ko je, kada i gde uopšte izmislio japanke? Zašto su ove papuče postale toliko popularni i totalno neophodni letnji  modni detalj?

#1 Prema nekim izvorima, japanke su zapravo najstariji oblik obuće! Na pojedinim slikama, oslikanim na kamenu pećina, vidi se praistorijski čovek koji nosi, pogađate, japanke.

#2 Najstariji par pronađenih japanki potiče iz perioda između 1550. i 1307. godine p.n.e. Otkrivene su u Evropi i bile su napravljene od listova papirusa.

#3 Gotovo da ne postoji civilizacija kojoj je ovaj model papuča stran. Interesantno je da, iako su ih svi nosili, to ne znači i da govorimo o identičnim papučama. Naime, pozicija kaiščića je detalj koji je pravio razliku, jer nije kod svih bio između istih prstiju. Tako na primer imamo stare Grke, koji su smatrali da je za položaj kaiščića najudobnije koristiti nožni palac. Rimljani su preferirali prst broj dva, a stanovnici Mesopotamije treći prst na nozi.

#4 U Sjedinjenim Američkim Državama se po prvi put pojavljuju nakon Drugog svetskog rata. Vojnici su, po povratku kući sa ratišta iz Japana, donosili ove japanske papuče, ili kako se originalno nazivaju “zori”, kao suvenire. Popularne postaju nešto kasnije, pedesetih godina dvadesetog veka. U to vreme su pravljene od jeftine gume, pa su bile poznate i kao uzročnici vrlo neprijatnih plikova.

#5 Vremenom, sa razvojem popularne kulture i modne industrije, dobijamo japanke pravljene od daleko kvalitetnije gume, stilizovane i dizajnirane, u vesele boje ofarbane. Postaju sinonim za opušten stil života, i neophodan plažni mobilijar. Prisvajaju ih pripadnici hipi pokreta i japanke definitivno postaju cool.

#6 Po nekim procenama godišnji obrt u industriji proizvodnje japanki iznosi oko neverovatnih 20 milijardi dolara.

#7 Iako nam se možda na prvi pogled čini da su ove papuče daleko udobniji i za nogu zdraviji izbor obuće, od recimo cipela sa visokim potpeticama, izgleda da to baš i nije slučaj. Zdrastveni stručnjaci kažu da japanke mogu izazvati ozbiljne povrede stopala, kukova, kolena i leđa, jer tabanima nedostaje odgovarajuća potpora.

#8 Najskuplje japanke ikada proizvedene koštale su neverovatnih 18 000 dolara! Papuče je oslikao poznati umetnik iz Los Anđelesa Dejvid Palmer, a vrtoglavu cenu su dostigle i zbog ručno izrađenih ukrasa od 18-karatnog zlata.

#9 Mislili ste da je trčanje u japankama misaona imenica? Razmislite ponovo. Kit Lavaseur, iz države Merilend, bio je učesnik baltimorskog polumaratona trčeći baš u njima. Od oko otprilike 3000 učesnika trku je uspeo da završi kao 29., za šta mu je trebalo 2 sata 46 minuta i 58 sekundi.

#10 Poslednja, ali ne i najmanje bitna činjenica – japanke, kao i svi drugi bitni izumi neophodni za našu sakodnevnicu, ima svoj dan u godini, kada proslavljamo njihovo postojanje. Svakog trećeg petka u junu jedan američki kafe organizuje humanitarnu akciju i na taj način obeležava svetski dan japanki. Neophodno je samo pojaviti se u svom omiljenom paru papuča, a zauzvrat kompanija donira sredstva za pomoć deci čiji su životi ugroženi.